De natuurfotograaf

De natuurfotograaf2024-05-03T12:32:02+00:00

Maas van de Ruitenbeek is van jongs af aan al geïnteresseerd in natuur en landschap. Als klein ventje trok hij na schooltijd de bossen in en ontdekte op die manier de veelzijdigheid van de natuur.

Vanaf zijn 15e jaar is hij gaan proberen dat moois vast te leggen met een camera. Dat was destijds een Praktica camera met een 50mm lens erbij. En was dat nog niet digitaal, zoals tegenwoordig. Heel veel fotorolletjes en diafilmpjes zijn er doorheen gegaan.

Sinds 2004 zijn de fotorolletjes ingewisseld voor geheugenkaarten. Maas fotografeert al jaren met apparatuur van Nikon. Ook gaat de laatste tijd vaker een drone mee: fotograferen en filmen vanaf een hoger standpunt geeft een heel andere kijk op het landschap.

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Reegeit
Porseleinzwammen
Edelhert, kalf

Met vallen en opstaan en in de loop van de tijd met meer en andere fotoapparatuur, werden de resultaten ook langzamerhand beter. Het fotograferen van wild en vogels in de vrije natuur kost veel tijd: het wil helpen wanneer je je verdiept in het onderwerp, hoe ze te benaderen (of juist niet) en welke lenzen zich er dan het beste voor lenen. Tegenwoordig is het fotograferen van en in de natuur erg populair. Mede door de bereikbaarheid, de mooie foto’s van andere fotografen en het snel willen scoren, nemen veel mensen niet de moeite om zich er verder in te verdiepen. En meestal leidt het tot ongewenste situaties, waarbij wild en vogels verstoord worden. Nee, ook bij Maas gaat het niet altijd naar wens. Respect voor natuur en landschap staat wel steeds boven de opname. Dus als de situatie zo is dat wild en vogels er onder te leiden kunnen hebben, wordt er door Maas voor gekozen ze met rust te laten. Wellicht een ander moment meer succes.

Jonge bosuil
Bruine kiekendief
Koekoek
Herfstbos van bovenaf gezien met de drone

Voor al het foto- en videowerk op deze site geldt dat het copyright ervan in handen is van Maas van de Ruitenbeek. Wilt u gebruik maken van het werk van Maas voor welk doeleind dan ook, neem voor de voorwaarden contact op met Maas via het contactformulier.

© 2024 - Maas van de Ruitenbeek