Spitsbergen: leven boven de poolcirkel

Spitsbergen: leven boven de poolcirkel2024-04-27T16:14:04+00:00

Een wat onbekende en wat lastiger te bereiken bestemming is het uiterste noorden van Europa, op ongeveer 1.000 km afstand van de Noordpool.

De archipel Svalbard, beter bekend als Spitsbergen, bestaat uit meerdere grote en kleinere eilanden en is voor meer dan de helft bedekt met sneeuw, ijs en gletsjers. Het binnenland is ruig met veel bergen tussen de 800 en 1.300 meter hoog.

Ondanks de lange koude winters hier in dit gebied, is er verrassend veel leven te vinden. Tijdens de relatief korte zomerperiode komen hier heel veel planten tot bloei. De steile rotsen bieden nestgelegenheid aan duizenden vogels en in de wateren rondom Spitsbergen leven veel (wal)vissoorten.

Het gebied kenmerkt zich door een bijna ongerept landschap. Toch zijn er bedreigingen: de wereldwijde klimaatverandering zorgt ook hier voor snel smelten van de ijskappen. Ook het zeeijs is de laatste jaren steeds vroeger in het voorjaar verdwenen. En dat heeft grote gevolgen voor het leven hier en wellicht op korte termijn ook elders in de wereld.

Maas van de Ruitenbeek is meerdere keren in dit gebied geweest en het heeft een onuitwisbare indruk bij hem achtergelaten. Veel van de indrukken heeft hij proberen te vangen op de gevoelige plaat. Kijk hier alvast naar een impressie.

Met een selectie van de duizenden beelden die hij hier maakte, heeft hij een presentatie samengesteld om niet alleen de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van dit gebied onder de aandacht te brengen. Ook deze presentatie wordt ondersteund met (natuur)geluiden uit het arctische gebied.

Uitsluitend op verzoek komt Maas bij u op locatie om deze presentatie te vertonen. Er wordt gebruik gemaakt van eigen apparatuur, zoals een full-hd beamer en indien niet aanwezig, een groot projectiescherm. Hoe lang de presentatie kan duren en hoe deze het best in te passen valt in uw programma, kan in onderling overleg afgestemd worden. Het meest aangevraagd worden presentaties van 2x 3 kwartier, tussen door onderbroken voor een pauze.

Neem voor de mogelijkheden en voor meer informatie geheel vrijblijvend contact op via het contactformulier.

© 2024 - Maas van de Ruitenbeek